• Нов
  • Нов

Джон Ролс и идеята за обществената разумност

13,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Христо Христов

Издателство: Фабер

Година на издаване: 2022

Издание: меки корици

Брой страници: 280

Тегло: 300 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Политическата либерална доктрина на Джон Ролс (смятан от мнозина за един от най-важните политически философи на 20 век) и нейното ръководно понятие за публичен разум представляват теоретическата систематизация на всичко, което се случва в края на 60-те години на миналия век – години на масови студентски бунтове и демонстрации, включително и в Колумбийския университет в Ню Йорк. Това е университетът, където на дело биват извоювани принципите, които залягат в основите на Ролсовата концепция за справедливостта и нейните главни идеи, извеждащи на преден план интерпретираната теза на Кант за публичната употреба на разума. Затова не е случаен фактът, че през 1980 г. в Колумбийския университет видният философ ще представи своя известен цикъл от лекции, които очертават същата тази концепция в основни линии.

Ръководното понятие за публичен разум във философията на Ролс изразява надеждите, хранени от редица поколения през изминалите десетилетия, за справедливи и демократични обществени институции, Някои от тези надежди бяха оправдани в светлината на множество исторически събития. Настоящото изследване има своя принос в утвърждаването на същите тези надежди, които може да разпознаем и като наши собствени.

Изданието представлява интерес за политолози, философи, социолози, историци и др.

Христо Ж. Христов работи в Института по философия и социология към БАН, секция „Етически изследвания“. Автор е на монографията „Етиката на дисфункционалния капитализъм“, 2021 г., издадена от издателство Фабер, гр. Велико Търново, както и на редица статии и студии в областта на социалните и хуманитарните науки.

9786190014447

Информационен лист

Височина
24 см.
Ширина
17 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
300 гр.