Чудомирови празници 2023 г.

person Публикувано от: в.Искра list в: Културни събития На: comment Коментирайте: 0 favorite Хит: 341
Чудомирови празници 2023 г.

Общо 33 събития са включени в програмата на 29-ото издание на Чудомирови празници в Казанлък, които ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април. 

Разнообразни събития са включени в програмата на 29-ите Чудомирови празници в Казанлък, които ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април. Това става ясно от предварителната програма, публикувана в доклада за дейността на фондация „Чудомир“ в официалния сайт на местния Общински съвет. Празниците са посветени на известния писател и художник Димитър Чорбаджийски и се организират ежегодно от Литературно-художествен музей „Чудомир“, едноименната фондация и Община Казанлък. 

В рамките на празниците на казанлъшката сцена ще бъдат представени няколко театрални постановки. Сред тях са „Пестете ни времето“ по Чудомир на Театрална къща „Ами да“ – София, „Юзър“ на Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе, „Българската литература на кратко“ на столичната продуцентска къща „Ажур Пико“, „Един мъж не стига“ на Desta Production, „Не сме от тях“ на Младежки драматичен театър "Константин Кисимов" – Велико Търново, „Бай Ганьо“ на казанлъшкия Общински театър „Любомир Кабакчиев“, както и детският спектакъл ,,Момче и вятър" на театрална работилница ,,Магаре". 

За любителите на музиката организаторите са предвидили концерт на певицата Деси Добрева. В музикалната програма на Чудомирови празници 2023 участие ще вземат още проф. д-р Борислав Ясенов на флейта и доц. д-р Велислава Карагенова на пиано, група „Грамофон“ и пианистките Велислава Карагенова и Виктория Влахова, а на официалното закриване на празника концерт ще изнесат дует „Адикт“.

Програмата включва и редица изложби. Експозицията „Посоки“ ще представи оригинали на Чудомир, а Шенгюл Ахмедова ще покаже на казанлъшката публика изложбата на кукли „Чудомирови герои“. Показани ще бъдат и отличените с първа награда творби от Международен карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“ в Анкара, а експозицията ще бъде открита от президента на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер. В Художествената галерия в града ще бъдат представени скулптури, а в Общинска библиотека „Искра“ жителите и гости на града ще могат да разгледат детската изложба „Шарен свят“ с рисунки на възпитаници арт школа „Живопис“ към Военен клуб – Казанлък. 

По време на Чудомирови празници 2023 в Казанлък ще бъдат представени книгите „Живарник“ на Николай Русев, „Чудовища и будители“ на Светослав Иванов, „Небивалици с буквите от „А“ до „Я“ на Цвета Брестнишка, „Размисли върху българската женска носия“ на Диляна Курдова, „Йордан Йовков – самоосъзнаването на белетриста“ на проф. Иван Радев. Организаторите са предвидили и творческа среща с писателката Ева Иванова – Ами Тола.

В едноседмичната програма на празниците са включени традиционният детски конкурс за изпълнение на хумористична творба - „Чудонемирчета“, XXVI Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Малките нашенци“,  XVI Национален конкурс за детска хумористична творба „Присмехулници“, както и ХІХ Национален поетичен конкурс „Магията любов 2023“. Наградени ще бъдат и победителите в детски конкурс за рисунка и есе „100 г. списание „Кула“. В откриващия ден на празника ще бъде връчена 54-ата награда „Чудомир“ за къс хумористичен разказ на Фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“, а на официалното закриване ще бъде награден победителят в конкурса „Комедийният хит на сезона“. 

Програмата включва още шестото издание на „Училище за карикатура“ с Николай Фитков, творческа работилница „Чудомировият дом през моите очи“ с участието на ученици от Национално училище по пластични изкуства и дизайн (НУПИД) „Акад. Дечко Узунов“, а в деня на откриването ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ ще представят творческо ателие за художествени инсталации.   

В рамките на програмата казанлъчани ще могат да присъстват и на конференцията „Чудомир – познатият Непознат“ с научен ръководител историкът проф. Петко Петков. 

Коментари

Без коментар в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември