Комита в Америка

person Публикувано от: Издателство Персей list в: Нови книги На: comment Коментирайте: 0 favorite Хит: 102
Комита в Америка

Очаквайте скоро „Комита в Америка”  историческия роман, който разказва за реални събития и личности от борбата за освобождение на Македония от турско робство. Авторът умело владее вниманието на читателя с увлекателен и динамичен сюжет, базирайки го върху реални исторически събития. Превод Мариян Петров.

По задание на Вътрешната македоно-одринска революционна организация комитата Лазар отива в Америка, за да събира средства за Организацията. Налага му се да работи като бодигард на богати американци, става каубой и има контакти с местни индианци. Сам става въплъщение на „американската мечта“, забогатява и отваря бар в Милуоки, редовно изпраща парични дарения в Македония. Но трябва да се справя и с бандите, които го изнудват, и с корумпираните власти, които имат договорка с бандитските босове. Среща се и мис Стоун, която преди години е била отвлечена от македонски комити, сред които и самият Лазар.

Владимир Плавевски (1948-2023) е един от най-значимите съвременни македонски писатели, а също и сценарист, фотограф и драматург. Носител е на най-големите литературни награди. На времето на борбите за освобождение на Македония са посветени романите му „Салджията от Вардар“ и „Комита“, където младият селски ратай Лазар се превръща в смел борец и участник в аферата „Мис Стоун“.

Коментари

Без коментар в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември