Посолство

person Публикувано от: Женя Драганова list в: Нови книги На: comment Коментирайте: 0 favorite Хит: 49
Посолство

Издателство Атеа и посланик Борис Борисов имат удоволствието да ви поканят на премиерата на романа "Посолство"!
Събитието ще се проведе в Столична библиотека, площад „Петко Р. Славейков“ No.4, ет.1, Зала „Вяра“, на 29.05.2024 г. от 18.00 часа.

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език".

През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности – главен експерт, държавен експерт, началник на Отдел „Близък изток и Северна Африка", а като дипломат – аташе, втори секретар, първи секретар, съветник, пълномощен министър в няколко арабски страни.

В периодите 2002 – 2006 г. и 2008 – 2013 г. е управляващ и посланик в Йемен, а през 2016 – 2020 г. е посланик в Кувейт.

Повече за книгата:

Какви са причините за атаката и опита за отвличане на българския посланик в Йемен? Каква е ролята на българските и чуждите специални служби в прикриването и поставянето на чадър над замесените оперативно интересни лица?

Сключената сделка за незаконен внос на оръжие между йеменска и българска фирма е отправната точка, дала началото на лавина от събития, разкриващи корупционните методи и средства за постигане на всякакви цели. Кой какви конци дърпа при вземане на политически и кадрови решения и какви лични и институционални обвързаности се заплитат?

Отделните сюжетни нишки са с ярко открояващи се главни действащи лица от състава на Посолството в Сана, служители на специалните служби, средния и висшия ешелон на Министерството на външните работи, йеменското държавно ръководство и представители на племенните и бизнес среди в арабската страна. Преплитането им изгражда канавата на политическия трилър и внася остър криминален и драматичен елемент.

Зад завесата на дипломацията – бляскава и лустросана, но всъщност сурова и горчива, наднича притворност и размазаният фокус на стойностите.

----------

" Вратите на посолствата са тежки. Може би защото хората, които искат да надзърнат зад тях, не са малко. Костюми, банкети, екзотични подаръци и екскурзии за чужда сметка – за лаиците това е дипломацията. В реалния живот обаче истината е друга. Кипи работа. Посланик Здравко Берковски представя България в Йемен. И тук свършва арабската приказка, защото е удавена в българската реалност. А в нея има опит за отвличане, предателства и чиновническа бумащина. Само силните оцеляват. В ръцете си държите една история, с която да влезете в обувките на такъв човек. А те стягат и правят рани, включително и в душите. Един посланик отваря много врати, които водят... извън Посолството."

Павлета Давидова

журналист във вестник „24 часа"

Коментари

Без коментар в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември