Вход за съществуващ акаунт Влезте в акаунта си
Нулиране на парола
Нов акаунт-регистрация
Храна за мозъка
Автор: Ума Найду
Издателство: Кибеа
Година на издаване: 2023 г.
Издание: меки корици
Брой страници: 400
Тегло: 350 гр.
Описание
Специалист в три области – психиатрия, шеф готвач и нутрициолог, д-р Ума Найду обяснява ясно кои храни допринасят за психичното здраве и показва как разумният им прием помага за лечение и предотвратяване на широк спектър от психологични и когнитивни проблеми.
Когато става дума за диета, повечето хора си представят, че целта е отслабване, фитнес, здравето на сърцето и дълголетие. Но това, което ядем, не засяга само тялото, а най-вече върховния му главнокомандващ – мозъка. Най-новите изследвания показват, че храната има важно значение за превенция и лечение на редица психични заболявания: СДХВ, депресия, тревожност, нарушения на съня, ОКР, деменция и др.
Убедителните научни факти, практическите съвети за храненето и 40-те вкусни и полезни за мозъка рецепти превръщат книгата „Храна за мозъка“ в незаменимо ръководство за оптимизиране на душевното здраве чрез храната.
Книгата е своеобразен наръчник. Историите на пациенти, подобрили качеството на живота си с предложения модел на хранене, звучат ободряващо. Другият плюс е, че винаги можете да направите бърза справка за препоръчителните и нежеланите храни при различни здравни проблеми. Конкретните съвети за начина на хранене и вкусните рецепти, специално пригодени за различните заболявания и лесно приложими в ежедневието, помагат за възстановяване на психичното равновесие. Не по-маловажна е радостта, която доставят на сетивата.
Знаете ли например, че боровинките помагат за справяне с последиците от душевна травма?! Че саламът може да причини депресия… или че високите дози витамин D лекуват тревожни разстройства?
Д-р Ума Найду е сертифициран психиатър (Медицинско училище на „Харвард“), професионален шеф готвач (Кеймбриджко училище за кулинарни изкуства) и нутрициолог (Университет „Корнел“).
Понастоящем е завеждащ Отделението по хранителна психиатрия в Масачузетската обща болница (MGH), където консултира пациенти по въпросите на хранителните интервенции. Преподава хранителна психиатрия в Академията към същата болница и готварство в Кеймбриджкото училище за кулинарни изкуства. Има частна практика в Нютън, Масачузетс.