Представяне на книгата "Българската писменост – известна и непозната".

person Публикувано от: Женя Драганова list в: Културни събития На: comment Коментирайте: 0 favorite Хит: 36
Представяне на книгата "Българската писменост – известна и непозната".

Издателство Атеа имат удоволствието да ви поканят на беседа на тема "Българската писменост – известна и непозната".

Събитието ще се проведе в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” на 28.05.2024 г. от 18.00 часа, гр. София 1504, бул. „Васил Левски“ No.88, ет.2, Фоайе - 2 етаж. Неформална среща с д-р Светлозар Попов от 17.30 до 18.00 часа.

Ние, българите, сме изконно писмен народ. Историята на българската писменост е неразделно свързана с хилядолетната българска история. Това е основната теза, която Светлозар Попов защитава и в книгата си „Българската писменост – известна и непозната”. Обикновено, когато говорим за българската писменост, имаме предвид известните ни Глаголица и Кирилица. Авторът проследява корените на писмеостта далече назад във времето и пространството. Той я обвързва не само с руноподобното писмо на нахлулите в Европа хунобългари, но и с историята на азбучното писмо и с най-ранната писменост въобще.

Новите изследвания на автора са посветени на халколитната балканска писменост и разпространението ѝ с т.нар. „културен дрейф” на юг, но и на изток, останал засега извън вниманието на науката.

Подобен всеобхватен поглед по темата липсва в нашата литература и това прави предлаганото изследване интересно и полезно за широк кръг мислещи читатели.

Коментари

Без коментар в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември