Дипломатът от кариерата Борис Борисов представя романа си "Посолство"

person Публикувано от: Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново list в: Културни събития На: comment Коментирайте: 0 favorite Хит: 43
Дипломатът от кариерата Борис Борисов представя романа си "Посолство"

Интригуващ роман с автор–дългогодишния дипломат от кариерата и бивш посланик на Република България в Йемен и Кувейт Борис Борисов излиза на българския книжен пазар.

Романът „Посолство“ обхваща близо тригодишен период (2011-2013 г.) от историята на българското посолство в Република Йемен, който съвпада с началото и развоя на масовите протести с настояване за демократизация и сваляне на диктаторските режими в арабските страни, известни като „Арабска пролет“. Точно в този период авторът е посланик в Йемен и преживява опит за отвличане на 12 май 2012 г. в Сана от въоръжени мъже, като по време на покушението е ранен. Въпреки опасните преживелици, Борис Борисов остава в дипломатическата ни мисия до средата на 2013 г.

Години по-късно основните събития са претворени роман, но къде точно свършват фактите и започва фикцията в интригуващите сюжетни линии, авторът дипломатично мълчи.

„Няколко месеца подготвях материалите за книгата, използван е много документален материал, а написването отне около 6 месеца, или за по-малко от година книгата беше готова“, споделя Борисов. „Повечето от героите, положителни и отрицателни, са прототипи на реални лица, чиито имена, а понякога и действия, разбираемо, са променени, но ако има желаещи, нека се разпознаят. В голяма част от фабулата действията и ситуациите, които се развиват в България и други страни, са фикция, но са базирани на опита, практиката и разказите на действителни участници в подобни „специални мероприятия.“, споделя още той.

Действието в романа се развива паралелно на територията на Йемен, в България, Русия, Узбекистан и на други места, където се оказват някои от героите. Основа на сюжета са причините, довели да атаката и опита за отвличане на българския посланик в Сана, ролята на българските и чужди разузнавателни и контраразузнавателни служби за инспирирането на събитията, а по-късно и за прикриването и поставяне на „чадър“ над замесените „оперативно интересни фигури“.

Повествованието проследява сключена между йеменска и българска фирми сделка за нерегламентиран внос на оръжие и муниции, които да бъдат използвани от опозиционни племенни паравоенни формирования в Йемен във въоръжените им сблъсъци с лоялните на управляващата партия подразделения. Показани са корупционните методи и средства, прилагани от някои служители на българските специални служби за постигане на лични цели, както в централите им в София, така и при легендирането и внедряването им като членове на дипломатическите представителства в чужбина.

Разкриват се много от механизмите на функциониране на българските държавни институции, ведомства и служби, непрозрачните начини за вземане на политически и кадрови решения, идеологическите, лични и институционални обвързаности на професионалното, и политическо ръководство.

„Първоначалната хронологична разбърканост на сюжетната линия е с цел читателите да получат навременна информация за естеството на политическите и граждански процеси в Йемен и България, които оказват съществено влияние на действията на героите на романа. Освен донякъде документалния, реално случил се развой на събитията от „Арабската пролет“ в Йемен, се проследяват няколко отделни сюжетни нишки с ярко открояващи се главни действащи лица от състава на посолството в Сана, служители на българските и чужди специални служби, средния и висш ешелон на Министерството на външните работи, йеменското държавно ръководство и представители на племенните и бизнес среди в арабската страна“, разказва още Борис Борисов.

По отношение на жанра на четивото, Борисов посочва, че преплитането на тези нишки изгражда канавата на политическия трилър и внася в него известен криминален и драматичен елемент.

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност "Арабска история и арабски език".

В различни периоди от 1982 г. до 1996 г. работи в българските външнотърговски и инженерингови организации "Булгаргеомин", "Техноимпекс", "Техноекспортстрой" в Триполи, Либия като преводач-кореспондент и търговски служител. От 1987- 1991 г. е преводач и търговски аташе в Търговско-икономическата служба на посолството на Република България в Триполи, Либия.

През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности - главен експерт, държавен експерт, началник на Отдел Близък изток и Северна Африка, а като дипломат - аташе, втори секретар, първи секретар, съветник, пълномощен министър в няколко арабски страни. В периодите 2002 - 2006 г. и 2008 - 2013 г. е управляващ и посланик в Йемен, а през 2016 - 2020 г. е посланик в Кувейт.

Коментари

Без коментар в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември