Сборникът "Халколитният некропол Варна I и Златният век - хора, царе и богове" на д-р Светлозар Попов.

person Публикувано от: Женя Драганова list в: Нови книги На: comment Коментирайте: 0 favorite Хит: 136
Сборникът "Халколитният некропол Варна I и Златният век - хора, царе и богове" на д-р Светлозар Попов.

Най-новото предложение на издателство "Атеа" към историци, археолози и любителите на древната история е сборникът "Халколитният некропол Варна I и Златният век - хора, царе и богове" на д-р Светлозар Попов. Книгата излезе от печат непосредствено преди международната конференция "Нови хоризонти в праисторията.

Сборникът включва единадесет статии, с които авторът дава едно по-широко и популярно представяне на халколитния некропол Варна I и на халколитната култура Варна, превърнала се в първата известна цивилизация в света. Статиите дават обширна представа за живота на хората през халколита, за златото, открито в некропола, което е най-голямата колективна златна находка в света, за корабоплаването в Черно море през епохата, когато човекът не е разполагал с друг транспорт освен с морския, преди да опитоми коня и магарето, и преди да изнамери колелото. Защото именно корабоплаването е било в основата на морската търговия на близки и далечни разстояния, и на просперитета на морската култура.
"Тленните останки в гроб №43 на първия в историята владетел, погребан с комплект „царски“ инсигнии, е най-яркото свидетелство за степента на зрялост на „варненското“ общество и сериозен аргумент за това, че археологическата култура е прераснала в цивилизация", посочва д-р Светлозар Попов. "Би било непростим пропуск да говорим за богатството в некропола, без да сме наясно с богатството на обществото, живяло край Варна. Знаем, че богатство се трупа с много труд и находчивост и това е причината да потърсим икономическите основи на местното общество. А те са още по-феноменални от откритите богатства в некропола, защото доскоро никой не подозираше за трите стълба на благоденствието, влязло в митологията с наименованието „Златен век“, а именно: промишления солодобив, развитата морска търговия и металообработването, които нямат аналози в епохата.
В сборника са включени теми като "Халколитният некропол Варна I – лицето на цивилизация Варна", "Корабоплаването в Черно море през халколита – Варненският морски център" , "Икономически основи на Златния век и богатството на Варненския некропол", "Светилището в къснохалколитния некропол Варна I" , "Една хипотеза относно отплаването от Варна в митологиите на гърци и египтяни" , "Харалд Харман и „Загадката на Дунавската цивилизация“ и др. Цветните илюстрации допълват научните изследвания, представени от автора на сборника.
Д-р Светлозар Попов е автор на над сто публикации и доклади, изнесени и публикувани в различни научни форуми в сборници и периодични издания и на книгите: „Авитохол и Ирник – начало на българската държавност“, 1999 г.; „Българската идея и демосферата“, 2001 г.; „Българското име в библейски времена“, 2005 г.; „Шамбат – братът на Кубрат“, 2007 г. и второ допълнено издание 2015 г.; „Българската писменост – известна и непозната“, 2009 г.; „Българският Коледа във Веда словена”, 2010 г.; „Халколитната цивилизация Варна“, 2014 г.; „Български апокрифен летопис проговаря“, 2014 г.; „Загадките на българската веда“, 2017 г.; „Златото на халколитната цивилизация Варна“, 2017 г.; „Корабоплаването в праисторията“, 2018 г. , „Пратраки и траки в Източните Балкани“, 2020 г., "Халколитният некропол Варна I и Златният век - хора, царе и богове" , 2022 г.
"Oткриването на халколитния некропол Варна I промени представите на човечеството за най-ранната история на цивилизования свят. Каквото и да се говори, некрополът Варна I доказа, че първият цар, първото злато и първата цивилизация в историята на човека имат за родина земята на Варна, земята на България. И ние, българите, трябва да сме особено горди с този факт и да го оценяваме по достойнство!", обобщава д-р Светлозар Попов, който посвещава десетилетия на задълбочени изследвания на тази най-древна цивилизация, възникнала по нашите земи.

Коментари

Без коментар в момента!

Оставете вашия коментар

Неделя Понеделник Вторник Сряда Четвъртък Петък Събота Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Нов акаунт-регистрация